4 Faktor Utama Fibroid dan Cyst

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Saya nak sambung mengenai post saya mengenai Kenali Fibroid dan Cyst. Mitos yang mengatakan Suplemen punca kepada terjadinya Fibroid dan Cyst ini adalah tidak benar. Tiada kajian yang menunjukkan ianya berlaku di sebabkan suplemen, diet dan pemakanan.

Melalui kajian yang di jumpai didalam buku ‘Life extension book : disease prevention and treatment 2003, page 1569) menulis bahawa terdapat 4 faktor utama berlakunya fibroid dan cyst ini. Antara nya ialah :

  1. Hormon Estrogen berlebihan
  2. Lambakan Xenoestrogen
  3. Obesiti
  4. Genetik

Hari ini saya nak terangkan satu persatu tentang faktor penyebab kepada Fibroid/Cyst ini.

Hormon Estrogen berlebihan

Fibroid ataupun Cyst adalah ketumbuhan Sel yang bergantung pada Estrogen. Jika hormon Estrogen and Progesteron dalam badan kita tidak seimbang, kita pasti akan berisiko untuk mendapat Fibroid/ Cyst.

Keadaan ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan Infertility.

Penggunaan Pil Perancang keluarga boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon Estrogen dan boleh mengaktifkan Fibroid/ Cysts.

Lambakan Xenoestrogen dalam Badan

Xenoestrogen adalah Estrogen Sintetik yang terdapat dalam persekitaran seperti makanan, air, kimia dari perindustrian pertanian dan penternakan.

Dalam kata lain, ia adalah Estrogen palsu di dalam badan. Ia boleh merangsang atau menganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana Xenoestrogen ini?

  1. Phthalates : bahan dalam plastik atau getah
  2. Pesticides : Racun Serangga
  3. Tobacco by products

Obesiti

Lemak yang berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang di kenali sebagai “Endocanabinoid system”. Sistem ini akan menganggu fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis Kanser.

Genetik

Ini selalu terjadi kerana Sejarah Keluarga yang mempunyai penyakit yang sama. Ini boleh membuatkan anda mempunyai risiko yang tinggi untuk alami Fibroid/ Cyst ini.

Pembelian dan Pertanyaan

Anda boleh Watsapp Aju di talian 012-4318211. Konsultasi percuma sepanjang masa.

Kedai di buka 24×7 dan Cash on Delivery (COD) area Shah Alam, Klang, PJ, Subang dan KL hanya pada Sabtu dan Ahad sahaja.

Lain negeri dan tempat akan di hantar melalui PosLaju, GDEX dan SkyNet. Dijamin 3 hari sampai.

Tawaran Harga Vivix

Harga Vivix hanya RM 502 termasuk postage free (rm 10) dan membership free (rm 69).

Selain itu anda akan dapat Token sticker dan bila dikumpul sebanyak 10 sticker, anda akan dapat FREE vitamin. Selain itu anda dapat FREE gift dari AjuSyopz. Ini semua hanya di AjuSyopz.com

Sekian, terima kasih.

with Love

Aju

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *