Buasir semasa berpantang

 Buasir semasa BERPANTANG

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada salur darah vena yang terletak di bahagian  rektum dan dubur.

Apabila vena ini membonjol keluar, ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal, dan berdarah. Ianya terjadi disebabkan tekanan dalam darah di bahagian rektum terlalu tinggi, menyebabkan dinding vena meregamg dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah terutamanya ketika meneran apabila membuang air besar.

Rawatan

Proses rawatan yang boleh dilakukan untuk peringkat awal adalah pemberian ubat melembutkan najis.

Lingkaran getah (rubber band ligation) bagi peringkat ketiga dan keempat bagi buasir yang tidak dapat disembuhkan dengan rawatan konservatif. Satu atau dua lingkaran getah diikat di sekeliling pangkal buasir. Ini akan menyekat peredaran darah ke buasir berkenaan. ikatan lingkaran getah ini hanya digunakan untuk buasir dalaman saja. Ia dilakukan tanpa menggunakan ubat bius dan tidak menimbulkan kesakitan.

Kaedah lain pula adalah kaedah Ligasi Arteri Hemoroid (Haemorrhoidal Artery Ligation).

Selain itu, minum air sekurang-kurangnya 1.5 liter hingga dua liter sehari. kurangkan pengambilan daging merah kerana boleh menyebabkan sembelit. Makan makanan seimbang dengan mengambil makanan yang tinggi serat, bijirin, buah buahan dan sayur sayuran. Kurangkan menikmati makanan segera.

Jika makan diluar rumah, pilih makanan yang mengandungi serat tinggi dan segar. Jika terdapat gejala tertentu seperti darah dalam najis, sakit atau gangguan pada dubur segeralh berjumpa doktor dan jangan tunggu hingga ia melarat.

Suplement merawat Buasir

1. Zinc Complex
Pesakit buasir di tahap kritikal dimana najis keluar bersama-sama darah and pembuangan berasa tersangat perit. Zinc Complex dapat membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur

2. OmegaGuard
Menyurutkan bengkak di bahagian dubur and melegakan semasa proses pmbuangan air besar yang perit.

3. OsteMatrix
Melembutkan bahan buangan dan meningkatkan kelawasan.

Sources: Mingguan Malaysia, 8 December 2013, page 12

Salam Sayang buat anda
-Aju-

Untuk pertanyaan dan makluman lanjut mengenai produk, sila hubungi saya melalui whatsapp/telegram/sms/wechat di 012-4318211. Melalui Facebook di Aju Atelier atau melalui email di ajuatelier01@gmail.com

Disclaimer- Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge