3 cara mengawal Mental Instability

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua!

[ Mental Instability ]

Peratusan rakyat di Malaysia yang mengalami masalah mental sentiasa meningkat dan dijangkakan pada tahun 2020, penyakit mental ini akan menjadi penyakit ke dua tertinggi di Malaysia selepas serangan jantung.  Setiap tahun penyakit Mental meningkat kepada 2,000 orang. BAHAYA!

Bagaimana hendak mengatasi masalah Mental Instability?

 

Ambil cuti Panjang

Cuba ambil cuti panjang dan off dari office yang menganggu fikiran anda. Pergi ke tempat yang boleh menenangkan diri anda seperti di tepi Pantai, Cameron Highland, Jungle tracking, Wall Climbing ataupun duduk di rumah sambil membaca buku kegemaran anda.

Kalau aju, saya lebih suka duduk dirumah melayan movies dan tv. Cukup la satu hari stay di rumah. esok pergi pejabat sudah rasa segar bugar.

 

Pergi ke Spa untuk urutan badan

Sekarang ini banyak SPA menyediakan khidmat urutan badan dan refleksologi. Urutan yang dapat buat sel- sel darah berjalan dengan lancar dan urutan di kepala dapat mengurangka stress dan mengurangkan tekanan. Di SPA mereka mengunakan minyak terapi yang dapat membantu melegakan badan dan meringankan kepala

 

Minyak Terapi Young Living di Rumah

Bagi mereka yang tiada masa untuk ke SPA ataupun terlalu busy, kita boleh dapatkan Minyak Terapi Young Living. Minyak ini dapat membantu anda untuk melegakan stress dan menenagkan diri sewaktu di Pejabat, di Rumah atau pun semasa tengah membantu..

Terdapat banyak jenis minyak, tapi yang paling Aju suka ialah Lavender, Stress Away, Believe, abundance dan Lemon.

Setiap pagi sebelum keluar pergi ke Pejabat, Aju akan buat teknik 3 Minyak EO untuk release nak naikkan mood bekerja iaitu dengan menitiskan satu titis minyak Lavender, Stress Away dan Abundance di tapak tangan. Gosok kedua tangan dan tangkup di hidung.. Sedut dalam- dalam dan lepas. Buat untuk beberapa kali. Anda akan rasa tenang,

Lepas itu, ambil sedikit Believe dan sapu di Pergelangan tangan. Then drive la pergi ke pejabat dengan senyuman.

Di Pejabat, pada waktu tengahari atau pun sebelum pergi ke mesyuarat, Aju akan sapukan sedikit Abundance di belakang telinga. Ini untuk menarik perhatian orang untuk mendengar apa yang akan kita cakapkan.

Sebelum balik, aju akan sapuka Lemon di tapak tangan untuk segarkan mata dan minda.

Di Waktu malam sebelum tidur, Aju akan diffuse Lavender. Untuk dapatkan tidur yang lena di sepanjang malam

Kalau rasa masih gelisah, ambil Lavender dan campur dengan V6 Coconut oils dan massage di seluruh badan. Pasti rasa lega dan lebih mengantuk.

Ini saja yang aju dapat kongsi untuk mereka yang di tahap Stress teramat.

Anda boleh hubungi Aju sekiranya memerlukan konsultasi bagaimana untuk merawat dan menghilangkan stress.

whatsApp Aju Azura di 012.4318211

Page : Terapi with Young Living EO

Fb : Aju Atelier

Saya bersedia untuk membantu anda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *