Penjagaan Mata Dizaman Moden

Ibu Ayah kita selalu cakap, kalau nak mata tak rabun makan karot dan juga sayur-sayuran hijau. Sebab apa mereka kata begitu? Ini kerana lobak merah mempunyai karotenoid dan sayuran hijau mempunyai pelbagai zat dan vitamin. Tapi bolehkah kita memastikan yang sayuran kita makan tidak mempunyai bahan kimia dan zat-zat dan mineral masih ada didalam sayuran. Tahukah anda bila sayuran-sayuran ini dimasak, zat dan mineral akan larut didalam air dan ianya akan hilang jika sayuran ini dimasak terlalu lama.. Mesti susahkan nak control. Tapi jangan risau, dizaman moden ini banyak suplemen makanan dapat membantu dalam mengatasi masalah mata.

Mata adalah organ yang penting dalam kehidupan. Kalu ianya tidak dijaga dengan baik, maka mata akan cepat rosak. Didalam saluran mata, terdapat saluran darah dan ligamen-ligamen yang nipis dan boleh terkoyak.Oleh tidak kita perlu jaga mata kita sebaik mungkin. 

Bagaimana kerosakan mata terjadi.

1. Memakai Contact Lens terlalu lama
2. Selalu mengosok-gosok mata dengan jari
3. Pemakanan yang tidak sihat
4. Badan kekurangan zat mineral

Cara menjaga Mata untuk sihat.

1. Membasuh muka dengan air sebelum tidur
Membasuh muka penting kerana sepanjang hari kita memakai makeup dan terdedah dengan kotoran. Oleh itu muka perlu dibasuh untuk memastikan pori-pori tidak tersumbat. Jika pori-pori di muka dan mata tersumbat, ianya boleh membawa masalah besar kepada mata seperti ketumbuhan nanah di atas kelopak mata. Bulan lepas, kawan saya terpaksa menjalani minor operation untuk membuang nanah dia atas kelopak mata. Mata beliau menjadi bengkak dan tidak surut-surut. At last kena buat operation. Kesian betul..

2. Minum air 6-8 gelas air setiap hari.
Seperti yang kita tahu, badan memerlukan sekurang-kurangnya 6 gelas air sehari. Ini adalah untuk membantu badan yang telah kehilangan air. Air sangat penting untuk badan untuk mengelakkan dehidrasi. Kulit boleh jadi kering jika tak ada air.

3. Tidur perlu cukup
Orang dewasa perlu dapatkan tidur secukupnya sekurang-kurangnya 5 – 6 jam sehari. Bagi kanak- kanak ialah 8 jam sehari. Ini adalah untuk membaiki dan merehatkan organ badan kita.

4. Jangan baca buku dan buat kerja dalam gelap
Kita akan memaksa mata kita untuk membaca buku dalam gelap. Ini boleh merosakkan mata kerana kita memaksa mata kita.

5. Vitamin A perlu untuk mata
Perbanyakkan makan makanan uang mempunyai Vitamin A. Antaranya ialah hati ayam, keju, mentega, yogurt, minyak ikan, lobak merah. Beta karoten (pro-vitamin A) Antioksidan pencegah kanser dan meningkatkan sistem ketahanan tubuh. Bayam, lobak merah, labu kuning dan betik juga mengandungi vitamin A.

6. Pakai cermin mata hitam bila dekat luar rumah terutama masa panas
Jangan keluar rumah tanpa cermin mata hitam semasa matahari berdiri tegak diatas kepala. Sinaran matahari dapat merosakkan sel-sel mata.

7. Jangan mengadap PC, Laptop dan TV terlalu banyak
TV dan laptop mempunyai ultra biru yang boleh merosakkan mata. Jangan terlalu lama mengadap teknologi ini. Bukan tak boleh tengok TV dan Laptop, tapi kurangkan sahaja.

Suplemen membantu melindungi Mata

Di zaman moden ini, kita memerlukan satu suplemen makanan yang mempunyai semua vitamin dan khasiat yang terbaik. Suplemen yang dimaksudkan ialah CAROTOMAX. Kandungan yang terdapat didalam CarotoMax sangan berbeza dengan suplemen lain yang terdapat dipasaran.

CarotoMax ini mengandungi 6 jenis karotena yang diekstrak dari sayuran dan buah-buahan yang kaya anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, bronkoli. marigold, epal, kentang, minyak sawit. Kandungannya mengekalkan konsentrasi beta karotena didalam darah, dan memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.

Kebaikan CarotoMax

Kebaikan CarotoMax untuk Mata

1. CarotoMax lebih selamat dari Vitamin A.
Vitamin A ialah vitamin terawal ditemui pada tahun 1912. Vitamin A tidak boleh diambil dalam dos yang berlebihan menyebabkan toksisiti.

2. Tingkatkan penglihatan
ia menghasilkan ungu visual yang membolehkan mengekalkan penglihatan dalam gelap. Masalah penglihatan dapat di rawat seperti nyctalopia (rabun malam), rabun dekat, presbyopic, astigmatism, xerophthalmia (mata kering), kelesuan mata, glaucoma, katarak, floaters, eyebags dan lingkaran  hitam dimata.

Kebaikan Lain CarotoMax

1. Merawat Penyakit kulit
disebabkan oleh kandungan CarotoMax yang terbaik, ianya dapat merawat penyakit kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, kulit gugur, jerawat dan acne. CarotoMax boleh digunakan diluar untuk merawat pustule, scabies, akne, ulser kulit.

2. Melindungi Epithelial
Untuk melindungi lapisan luaran kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari semasa disintegrasi tisu, merawat ulser saluran usus.

3. Melawan Kanser dan AntiOksidan
Kekerapan mengambil beta karotena untuk mengukuhkan sistem imun. melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti kanser dan pembentukkan sel kanser. Kanser payudara dan paru-paru sangat memerlukan CarotoMax. Ia dapat mengurangkan radikal bebas dan singkirkan sel-sel mati yang teroksida.

4. Menghalang Infeksi
CarotoMax dapat merangsang enzim membunuh kuman, sekat dan tingkatkan kondisi penyakit sistem saluran paru-paru, batuk, hepatitis, asthma, flu dan selsema.

5. Menggalakkan perkembangan normal dan sihat
Merangsangkan perkembangan kanak-kanak, kuatkan tulang, lindungi rambut, kulit, membran mukosa, gigi, gusi dan sistem reproduksi. Yang paling penting dapat meningkatkan penghasilan sperma bermutu dan sihat.   

Cara makan

Ambil CarotoMax 2 biji 2 kali sehari (Pagi dan Malam)

AntiOksidan CarotoMax

Sumber: Doktersehat.com dan Shaklee Panduan Nutrisi
 
Salam Sayang,
Aju@Azura
Tel: 012-4318211
Facebook: Aju Atelier
Email: ajuatelier01@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *