Perbezaan Ubat dan Supplement

Assalammualaikum semua dan salam sejahtera. 

Saya nak tanya semua.. Bila kita sakit apa benda pertama yang terlintas difikiran kita? Walaupun hanya demam biasa.. Kita mesti fikir, aku kena gie klinik ni… Betul tak? 
Jangan salah faham. Saya tak kata yang anda tidak boleh ke klinik atau hospital. Semua penyakit perlu diubati. Setelah diubati, kita perlu fikir pulak cara untuk mencegah dari penyakit nie berulang. 
Pencegahan amat-amat diperlukan, supaya sel-sel di dalam tubuh kita ni tak mati/rosak dek ubat demam atau ubat-ubat lain yang mengandungi drugs untuk ubati penyakit kita. Sebab tue ubat doktor hanya perlu diambil tidak lebih dari 5 hari. 
Saya ni seorang pesakit Asthma yang paling kronik. Masa kecil sampai lah besar panjang nie, hospital Pantai dan Gleneagles adalah rumah kedua saya. Arwah ayah pernah cakap, kalu kumpul duit bayar hospital, dia dah boleh beli berpuluh banglo house. 
Tapi Alhamdullilah, sejak saya mengenali supplement dan research yang saya buat, saya akhirnya menemui supplement yang boleh mencegah saya dari serangan Asthma. 
Bagaimana ianya mencegah saya dari serangan? Supplemen-supplemen ni meningkatkan sistem imun saya, menguatkan otot-otot paru-paru serta menghalang dari serangan asthma. Bila imun sistem badan pesakit asthma kuat, maka serangan akan berkurangan. Syukur sangat-sangat sebab tiada drugs lagi didalam badan saya. 
Disebabkan banyak mengambil ubat prednisolon, tulang belakang saya semakin bengkok. Tapi sekarang tulang saya kembali elok bila saya konsisten mengambil kalsium. 
Anda sure tertanya-tanya apa perbezaan ubat dan supplement. Saya bukannya seorang doktor. Saya cuma pengamal dan researcher supplemen. 
Terdapat dua industri iaitu Industri Perubatan dan Industri Makanan Tambahan (Supplemen). Kedua-dua industri ni sangat berbeza. 

Ubat ialah medication dan drugs untuk mengubati penyakit. Ubat dikelaskan sebagai Farmaseutikal yang memerlukan ujian klinikal untuk membuktikan ubat tersebut boleh bertindak balas keatas penyakit. Ubat ni hanya dijual di hospital sahaja.  
Manakala, supplemen ialah vitamin atau mineral yang diperlukan oleh badan untuk membaiki sel-sel. Sel-sel ni memerlukan protein, vitamin dan mineral untuk berfungsi dengan baik. Supplemen berfungsi untuk mencegah serta mengelakkan penyakit. Supplemen dikelaskan sebagai Nutraseutikal yang tidak memerlukan ujian klinikal. Oleh yang demikian banyak syarikat MLM mengeluarkan produk makanan tambahan ni. Supplemen nie boleh dijual dimana-mana sahaja. TAPI syarikat shaklee sangat berbeza kerana shaklee menitik beratkan kualiti dan mempunyai ujian klinikal. 
Oleh itu, jika kita menghidapi penyakit, kita perlu mengubati dan selepas itu kita perlu mengambil supplemen untuk mencegah dan mengelakkan dari kita diserang penyakit. Mencegah dan mengelak amat bagus dari mengubati. 
Di dalam bidang perubatan, doktor tidak mengalakkan pesakit mengamalkan supplemen. Ini adalah kerana mereka lebih kepada medikal dan farmaseutikal,.
Bagi saya sebagai pengamal supplemen dan perubatan alternatif lebih kepada Nutritional dan Nutraseutikal..
Paling penting kita perlu memilih untuk mencegah dan bukannya mengubati.. 
Decision in your hand! 
Terima kasih membaca…
Perbezaan Ubat dan Supplemen

SID : Nur Azura @ Aju Atelier 
No Hp : 012-4318211 
Shaklee Independent Distributor No : 1097462 
Facebook: https://www.facebook.com/aju.atelier
Page: https://www.facebook.com/ajusyopz
Instagram: Aju_Atelier 
Email: ajuatelier01@gmail.com 
Kawasan COD: Shah Alama — Klang — Kg Raja Uda Port Klang — Subang Jaya — Petaling Jaya. 
Kawasan PosLaju: Seluruh Malaysia, Sabah, Sarawak, Brunei dan Indonesia. 
>> Disclaimer- Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. 
>> Status HALAL : Produk Shaklee untuk pasaran Malaysia telah disahkan HALAL oleh Islamic Services of Amerika (ISA), badan yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge