Protein boleh merosakkan Sel tubuh

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca blog Aju@VitaSyopz.

Protein sangat penting untuk tubuh kita. Nie adalah kerana protein meliputi segala-galanya. Tubuh kita diperbuat daripada protein seperti: 
1. Rambut
2. Kulit 
3. Otot
4. Urat-urat Rawan
5. Tendon
Sistem imun kita untuk menentang penyakit hampir kesemuanya ialah protein. 
Protein datangnya dari perkataan ‘proteus‘ yang bermaksud yang mendahului. 
Setiap sel dalam badan kita nie akan menua, melusuh dan ditukar ganti. Oleh itu ianya sangat memerlukan sel baru yang sihat. 
Tahukah anda lapisan pada saluran penghadaman digantikan setiap enam hari. Kulit digantikan setiap 28 hari manakala tulang- tulang kecil digantikan setiap 7 tahun sekali. 
Disini kita tahu betapa kuatnya tulang-tulang kita miliki dalam masa tujuh tahun akan datang jika kita mengambil proten dari sekarang. 
Protein mengandungi unit-unit yang dikenali sebagai asid amino. Protein yang berkualiti semestinya mengandungi semua asid amino. Tak semua protein dipasaran mengandungi asid amino. Asid amino ni mengandungi 8 asid amino perlu. 
Kekurangan protein boleh menyebabkan sistem imun menjadi lemah dan sekali gus badan tidak dapat menentang bakteria, virus, kanser dan juga penyakit autoimun. 
Kita selalu cakap, saya dah makan protein banyak. Protein yang kita makan itu adalah yang tidak sihat. Daging lembu, telur dan produk tenusu adalah 75% ialah lemak tepu
Sebagai contoh: kita mengambil 2 biji telur goreng, roti bakar dan disapu mentega. Secara tidak langsung, beliau telah mengambil protein yang mencukupi TETAPI protein yang diambil mengandungi lemak dan kolesterol. So, perlukah kita teruskan dengan cara hidup begini?
Cara hidup sihat adalah dengan penggantian protein. Penggantian ni adalah dengan minuman protein rendah lemak, rendah kolesterol
Bagaimana nak dapatkan penggantian protein? Dengan memilih minuman protein yang berasaskan soya. Isoflavon dalam soya terbukti sangat baik untuk kesihatan kita: 
1. Membantu mencegah kanser payudara dan prostat
2. Melegakan gejala menopaus
3. Membaiki tulang selepas menopaus
4. Membantu PMS
5. Menurunkan kolesterol
6. Berfungsi sebagai antioksidan
7. Mengandungi protein setinggi telur dan susu. 

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) dapat membantu penggantian protein dalam tubuh serta meningkatkan sistem imun badan ketahap yang maksimum. 

Ianya Rendah Lemak, Tiada Kolesterol serta Rendah Index Glisemik. Pesakit darah tinggi, kencing manis serta berkolesterol tinggi sangat-sangat digalakkan meminum ESP. 

Bulan March nie boleh la anda memborong 6 tin dan FREE 1 tin. Kumpullah order-rder dari rakan-rakan, saudara mara serta jiran-jiran. 
Kalu nak beli 2 tin anda akan dapat diskaun 5%. Nak beli 1 tin pun boleh. 
1 tin boleh tahan selama 1 1/2 bulan. Rasa sangat sedap .. Boleh buat smoothy..
SID : Nur Azura @ Aju Atelier 
No Hp : 012-4318211 
Shaklee Independent Distributor No : 1097462 
Facebook: https://www.facebook.com/aju.atelier
Page: https://www.facebook.com/ajusyopz
Instagram: Aju_Atelier 
Email: ajuatelier01@gmail.com 
Kawasan COD: Shah Alama — Klang — Kg Raja Uda Port Klang — Subang Jaya — Petaling Jaya. 
Kawasan PosLaju: Seluruh Malaysia, Sabah, Sarawak, Brunei dan Indonesia. 
>> Disclaimer- Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. 

>> Status HALAL : Produk Shaklee untuk pasaran Malaysia telah disahkan HALAL oleh Islamic Services of Amerika (ISA), badan yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

6 thoughts on “Protein boleh merosakkan Sel tubuh

  1. Saya memang mengambil langkah untuk mengkonsumsi Esp agar protein yang diperlukan tubuh dapat mencukupi dengan baik. Suka sangatndengan Esp kerana dapat mencukupi keperluan protein dan asid amino yg diperlukan badan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *