Saya percaya pada Diri dan terbukti dengan Believe EO

Percaya pada Diri! Ramai yang hadapi rasa rendah diri.  Rasa rendah diri yang tidak terkawal boleh membuatkan mereka ini kehilangan kawan, lebih suka bersendirian, tidak bersocial dan susah untuk berkomunikasi.

 

Antara Faktor Wujudnya rasa Rendah diri

Rasa rendah diri wujud kerana :

 1. Pekerjaan mereka hanya hanya biasa- biasa. Tidak berpangkat tinggi
 2. Tiada rumah, kereta besar dan mewah
 3. Tidak sempurna di mata orang
 4. Tidak berharta dan berduit
 5. Pendidikan yang tidak seberapa
 6. Tidak cantik dan hensem
 7. Mempunyai fizikal disability
 8. Dan banyak lagi..

Bagi seorang pelajar, dia rasa rendah diri dan hilang kepercayaan diri kerana merasakan :

 1. diri tidak setanding adik beradik yang lain
 2. terdapat perbezaan kasih sayang dari ibu ayah dan kelaurga
 3. rasa tidak setanding dengan anak-anak kawan ibu dan ayah mereka
 4. selalu diperlekehkan oleh ibu ayah, keluarga dan cikgu
 5. selalu diperlekehkan oleh cikgu sekolah
 6. rasa diri tidak sehebat rakan sekelas dan kawan baik

Kenapa ini semua perlu berlaku. Dimata Allah semua umat Manusia adalah sama. Jangan mahu membeza- bezakan diri sendiri dan anak- anak.

Belajar sayangi diri dengan apa yang telah Allah berikan pada kita.

Cara untuk menaikkan semula rasa percaya pada diri

 1. Sayangi diri kita dahulu. Bercakap pada diri kita, aku bagus, aku cantik, aku hensem, aku ada simpanan beribu ringgit, aku ada kereta besar dan rumah besar dan sebagainya. Ambil kedua tapak tangan kita, usap diri kira kita dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Diikuti dengan kata- kata positif tadi. Tahu kah you all, tapak kaki kita ada Electron yang dapat mengalirkan seluruh darah di dalam tubuh kita dan merangsang badan kita. Sebab tue guna tangan untuk membelai tubuh ini. Seperti makan mengunakan tangan kanan. Tangan ada Enzim baik yang menjaga perut dan badan kita.
 2. Berdiri depan cermin setiap pagi dan katakan pada diri, Hari ini aku nampak cantik, dan aku lebih bertenaga, tenang dan positif.
 3. Sujud pada Allah memohon diberi kekuatan diri untuk berdepan dan bercakap dengan orang. Tiada lagi rasa rendah diri dan rasa down teramat. Yang boleh membawa kepada perasaan sakit jiwa serta mental unhealthy.
 4. Tidak lupa juga, gunakan la Essential Oils. Oils ini ialah Oils terapi untuk badan dan emosi kita. Believe Oils bertindak merangsang kelenjar kita memberi isyarat pada badan untuk bersemangat dan berfikiran positif.

Believe Oils dapat membantu meningkatkan rasa semangat dan keyakinan

Salah seorang Ahli di group sharing besar ada share talk, experience mengenai penggunaan Essential oils untuk mengatasi rasa ragu – ragu dan rasa ketakutan. Ianya di share oleh Elsie Pang. Beliau menggunakan Believe oils, Highest Potential dan Transformation oils untuk mengatasi masalah keraguan dan ketakutan.

Believe oils membantu mengawal dan menggurangkan rasa ragu- ragu dalam melakukan sesuatau.

Fungsi Believe oils ialah :

‘An uplifting blend of essential oils that has a steadying, balancing effect on emotions, helping you to overcome feeling of despair and move beyond them to a higher level of awareness. it restores feeling of hope, making it possible to experience health, happiness and vitality.’

“Campuran minyak penting yang menguatkan, mengimbangi kesan emosi, membantu anda mengatasi perasaan putus asa dan bergerak melampauinya ke tahap kesedaran yang lebih tinggi. ia memulihkan perasaan harapan, sehingga memungkinkan untuk mengalami kesihatan, kebahagiaan dan vitalitas.”

Bagaimana Oils ini bertindak dalam badan kita ?

Essential oils work on the limbic part (the emotional processing center) of the brain. Thus, assisting to release emotional doubt from your limbic brain and also your gut

“Minyak penting berfungsi di bahagian limbic (pusat pemprosesan emosi) otak. Oleh itu, membantu melepaskan keraguan emosi dari otak limbik anda dan juga usus anda”

Kita kena tahu, di bahagian mana EMOSI ini TERSIMPAN dalam badan kita. Banyak nya di bahagia telinga, usus, liver, guts dan banyak lagi.

Nie antara emosi yang berada di bahagian cuping telinga. Orang tua- tua pernah cakap “berasap teling aku” ini kerana rasa marah ini terletak di bahagian cuping telinga.

vita-flex-emotion-chart-chartreuse-color-meaning

Cara menggunakan Believe Oils

Cara menggunakannya ialah :

 1. Diffuse menggunakan YL diffuser. Ianya direka untuk tidak merosakkan molekul minyak
 2. Topical (sapu diatas Skin) samaada secara terus dari botol ataupun secara dicampur dengan Carrier oils (Minyak pembawa seperti Almond oils, Coconut oils, v6 Oils dan etc)
 3. Inhale (bau, sedut dalam -dalam) dengan drop oils atas tapak tangan, gosok dan tekup di hidung. Hidu sedalam- dalamnya untuk beberapa minit. Ianya akan melalui saluran hidung, terus ke tengah otak untuk di proses dan di alirkan ke kelenjar- kelenjar mengikut apa yang di proses. Bagaimana ianya diproses, itu la keunikan kejadian dari Allah swt terhadap kejadian tubuh badan kita.
 4.  Dengan cara Vitaflex seperti contoh gambar di atas. Ini perlu diaajar face to face dan juga ada buku mengenainya
 5. Mandian. Di masukkan dalam mandian dengan campuran garam bukit supaya ianya larut di dalam air. Ianya juga boleh dibuat secara cold press ataupun hot press.

Terdapat banyak lagi cara. Jadi Ahli dengan Aju, Aju tunjuk caranya lagi.

Setakat ini, itu saja yang Aju nak share. nanti kan post – post Aju yang lain yer.

Nak hubungi Aju, boleh melalui Whatsapp di talian 012.4318211

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *