Sembelit semasa BERPANTANG

Sembelit semasa Berpantang

Sembelit adalah masalah biasa semasa hamil dan juga dalam pantang. Kira- kira 30%-40% wanita hamil dan dalam peringkat awal berpantang mengalami sembelit. Ini diakibatkan oleh diet yang tidak seimbang semasa berpantang dan juga mungkin disebabkan kesan hormon kehamilan yang masih ada dalam badan ibu tersebut pada peringkat awal selepas kelahiran. Hormon ini memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman anda. Sesetengah pil zat besi yang diambil pada masa ini juga boleh membuatkan sembelit menjadi lebih teruk.

Pertama sekali, perhatikan bila dan bagaimana anda pergi ke tandas. Biasakan diri pergi ke tandas pada kali pertama anda rasa mahu membuang air besar. Waktu awal pagi atau kira-kira satu jam selepas waktu makan adalah masa yang sesuai untuk anda cuba ke tandas. Cuba ambil masa lebih sedikit untuk bersendirian, walaupun ini agak sukar jika anda mempunya anak-anak lain untuk dijaga. 

Kaedah-kaedah lain juga boleh membantu. Anda perlu mengawasi diet. Pastikan minum air secukupnya dan lakukan senaman. Perlu makan makanan berserat tinggi seperti bijirin bijian penuh, roti bijian penuh dan buah buahan serta sayur sayuran segar setiap hari. Janganlah terlalu berpantang dengan tidah mengambil langsung sayur sayuran atau buah buahan. 

Anda juda dinasihatkan minum banyak air atau jus buah sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Jus prun juga boleh membantu. Lakukan aktiviti seperti biasa. Suplement yang mengandungi zat besi juga boleh menyebabkan sembelit, tanyalah doktor jika ada pilihan lain. 

Jangan ambil ubat ubatan berbentuk julap yang boleh didapati di pasaran tanpa mendapat nasihat daripada doktor terlebih dahulu. Jika perubahan pada diet dan gaya hidup tidak membantu, mungkin doktor boleh memberi ubat yang sesuai kepada anda. 

Sembelit bukanla satu masalah besar bagi kebanyakan wanita selepas bersalin, tatapi jika ia berlarutan, maklumkan kepada doktor anda. Kadang- kal, sembelit boleh menyebabkan buasir. Ini boleh jadi menyakitkan, gatal dan tidak selesa, tetapi boleh dirawat menggunakan krim dan minyak untuk mengurangkan simptomnya. Buasir biasanya reda sendiri tidak lama selepas anda bersalin.. 

Suplement yang boleh mengelakkan sembelit

1. OsteMatrix
2. ESP

Kedua-dua suplement ini menolong anda untuk melawaskan, mengelak dari sembelit and menjaga perut anda. 

Harga suplement ini? 

Harga Set Sembelit ini hanyalah RM 211. OsteMatrix boleh tahan selamat 2 bulan. Harga 1 tablet Oste hanyalah RM 1.97. Hanya dengan Rm 1.97 nie ialanya dapat membantu anda merawat sembelit. Manakala, ESP boleh bertahan selama 2 bulan dan cost nya untuk satu hari (3 sudu) hanyalah RM 2.50. Rawatan sembelit di Klinik boleh mencecah RM 50 per visit. Oleh yang demikian jom cuba Set Sembelit nie. Ianya memberi kesihatan yang sempurna kepada tubuh badan kita berbanding kesakitan yang kita alamai… 

Salam Sayang buat anda…..
-Aju-

Untuk pertanyaan dan makluman lanjut mengenai produk, sila hubungi saya melalui whatsapp/telegram/sms/wechat di 012-4318211. Melalui Facebook di Aju Atelier atau melalui email di ajuatelier01@gmail.com

Disclaimer- Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge