Anda Obesiti? Mahu turunkan 10kg dalam 1 minggu?

Siapa yang tak akan terkesima bila berat badan turun  sebanyak 10kg dalam masa 1 minggu. Bila dah turun berat nie, terasa ringan saja badan dan lutut tak sakit sebab obesiti. Badan yang berat membuatkan kaki kita mengalami masalah untuk menampung berat badan.

Cara untuk menguruskan badan?

Terdapat pelbagai cara untuk menguruskan badan. Tapi hari nie saya nak berkongsikan 2 cara untuk kurus, iaitu:

1. Amalan Supplement dan Bersenam

2. Bersenam dan jaga pemakanan

Kedua – dua cara nie tiada salahnya. Anda cuma perlu tahu caranya saja supaya tidak tersalah cara.

Selain dari 2 cara nie, terdapat juga cara Diet Karbo tapi tidak digalakkan kerana boleh merosakkan struktur usus.

Amalan Supplement dan bersenam

Badan kita memerlukan metabolisma yang tinggi untuk memecahkan lemak di dalam badan. Lemak tidak boleh pecah dengan sendirinya. Bagaimana nak tingkatkan metabolisma badan? Cara saya mudah saja dengan 123 step.

1. Amalkan minuman Cinch Tea.

Cinch Tea dapat meninggikan metabolisma badan. Cinch Tea nie mengandungi ekstrak Teh Hijau, Teh Putih dan Teh Merah. Bila metabolisma badan dah semakin tinggi, maka kita perlu mengambil OmegaGuard

2. OmegaGuard – pembakar lemak

untuk membakar lemak didalam badan. Omega Guard nie membantu badan meningkatkan hormon Leptin supaya perut tidak merasa lapar. Anda disarankan untuk mengambil 3 biji Omega setiap hari untuk pembakaran dan kesihatan. Selain membakar lemak, ianya mengandungi khasiat seperti DHA yang membantu perkembangan Otak dan Sel-sel manuasia, menjaga Jantung, mengurangkan lemak dalam darah, mengurangkan radang paru-paru, merawat Asthma, serta menguatkan sendi yang kehilangan bendalir. Sebiji OmegaGuard mengandungi 330mg minyak ikan dan DHA.

3. HerbLax

HerbLax nie berfungsi untuk membuang lemak-lemak yang telah terbakar. Ianya juga membantu melawaskan pembuangan dan mengdetox badan dari bahan kimia. Selama nie kita jarang ataupun tidak pernah untuk mengdetoxkan badan kita dari bahan toksik. Jika anda inginkan vitamin yang diambil cepat meresap kedalam badan, kita perlu membuang toksik.

4. Cinch Shake

Minuman Cinch Shake nie adalah untuk membentukkan semula muscle kita yang telah kehilangan lemak. Muscle perlu dibentuk semula dengan protein supaya muscle kita tidak nampak seperti mengeleber. Minuman Cinch shake nie mengandungi protein serta ianya boleh mengurangkan inci dibadan kita seperti pinggang , lengan dan sebagainya. Cinch Shake nie juga bertidak sebagai penganti makanan (meal replacement) pada waktu pagi, tengahari ataupun malam. Bagi mereka yang sibuk seperti saya, saya akan mengambilkan pada waktu pagi dan tengahari.

Anda juga boleh ikuti artikle mengenai 3B untuk Kurus.

Senaman seperti Jogging perlu dilakukan minimum 30 minit setiap hari. Ini untuk membantu jantung anda mengepam darah keseluruh badan. Bagi yang bekerja, parking kereta jauh sikit dan jalan ke bangunan pejabat setiap hari.

Bersenam dan menjaga pemakanan

Bagi mereka yang mempunyai berat badan sebanyak 154 pound bersamaan 70kg, senaman dibawah memerlukan sejumlah kalori. Bila kalori nie terbakar, badan akan menjadi ringan.

Hiking: 1 jam (370 kalori) ; 30 min (185 kalori)

Berkebun: 1 jam (330 kalori) ; 30 min (165 kalori)

Menari: 1 jam (330 kalori) ; 30 min (165 kalori)

Mengayuh Basikal: 1 jam (290 kalori) ; 30 min (145 kalori)

Berjalan ( 3 1/2 miles sejam): 1 jam (280 kalori) ; 30 min (140 kalori)

Stretching: 1 jam (180 kalori); 30 min (90 kalori)

Berenang (gaya bebas perlahan): 1 jam (510 kalori) ; 30 min (255 kalori)

Nota: Jika badan anda melebihi 70 kg, anda memerlukan lebih banyak kalori untuk setiap aktiviti diatas, manakala mereka yang mempunyai berat badan kurang daro 70 kg, kalori yand diperlukan amat rendah.

Pilihan ditangan anda untuk memilih aktiviti apa yang boleh membantu pembakaran kalori.

Bila anda dah habis bersenam, apa yang kita akan selalu buat. hehehe.. Kita akan pergi ke kedai kopi dan order Roti Canai satu, Nasi Lemak satu dan Teh ais satu. Tahukah anda, setiap makanan nie mengandungi lebih daripada 10 kalori. So hati-hati dengan pemakanan kita. Jangan ingat, ooohhh aku dah bakar kalori tadi, makan la apa saya. Itu salah….

So, saya harap info nie dapat membantu anda untuk menguruskan berat badan.

Testimoni Pengguna Set Kurus
Testimoni Pengguna Set Kurus

Testimoni yang saya sediakan nie adalah mereka yang mengamalkan supplement Cinch Tea, OmegaGuard, HerbLax dan Cinch Shake. Ini semua dari produk keluaran SHAKLEE yang terbaik yang kandungannya daripada alam semulajadi tanpa bahan chemical dan kimia.

 

 

 

Terima kasih sudi membaca article 10 kg turun dalam masa 1 minggu.

Aju 012-4318211

Pengedar sah Shaklee kawasan Shah Alam, Subang Jaya SS15, Klang dan Kampung Raja Uda Port Klang.

Pos Laju keseluruh negeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *