Asthma/Asma boleh diubati atau tidak

Apa itu Asthma/Asma?

Asthma/ Asma adalah sejenis penyakit yang menyerang saluran pernafasan. Saluran pernafasan akan menjadi sempit dan mengecil Seseorang akan mempunyai masalah untuk bernafas dan nafas akan berbunyi “Wheezing“. Penyakit ini diakibatkan oleh kelahiran pra-matang, faktor genetik, faktor usia dan faktor alam sekitar. 

Bolehkah Asthma/Asma sembuh?

Ramai yang bertanyakan kepada saya samaada penyakit ini boleh sembuh atau tidak? Jawapannya ialah ianya tidak dapat di sembuh tetapi penyakit ini boleh dirawat dan dikontrol dengan ubat – ubat asthma/asma yang mempunyai steroid seperti ubat steroid dan ubat inhaler yang disedut. Jika asthma/asma ini dikalangan bayi dan kanak-kanak, bila seseorang itu sampai tahap akil baligh, asthma/asma mereka boleh sembuh dengan sendirinya. Tetapi jka asthma/asma tidak sembuh bila sudah akil baligh, maknanya iannya tidak akan sembuh sampai bila-bila. Dengan itu penghidap asthma/asma perlu menjaga persekitaran supaya tidah berhabuk, tidak mempunyai kucing dan tidak menghidu bau rokok. 

Penghidap asthma/asma tidak boleh saja bergantung kepada ubat-ubat dari hospital kerana kandungan bahan chemical dan steroid yang tinggi, yang menyebabkan kerosakan tisu badan serta boleh menjadikan  tulang reput dengan cepat. Kepada sesiapa yang biasa mengambil ubat steroid, mesti rasa sakit satu badan dan pinggang terasa seperti hendak putus bila nak bangun dari katil. Ini kerana ubat steroid yang dimakan akan melalui saluran darah dan juga menyerang tulang. Tetapi, denga ubat steroid ini sahaja yang dapat membuat penghidap asthma/asma berasa lega dan boleh bernafas dengan selesa. 

Selain dari ubat steroid dan ubat inhaler, hospital juga akan memberi sedutan oksigen kepada pesakit asthma/asma. Ini adalah salah satu rawatan yang cepat jika anda dapati kuku jari anda telah bertukar kebiruan, maka pesakit ini perlu cepat pergi ke hospital untuk dapatkan sedutan oksigen. 

steroid dan inhaler
Ubat Steroid dan Inhaler

Pesakit asthma/asma digalakkan mengambil suplemen untuk mengkontrol dan merawat penyakit asthma dari diserang. Suplemen ini dapat membantu pesakit untuk menguatkan paru-paru, memberi tenaga, menyembuhkan penyakit sakit tulang akibat dari ubat steroid, meningkatkan sistem imun badan dari diserang penyakit asthma/asma, megurangkan inflamasi di saluran udara dari disekat dan mengecut. Saya adalah salah seorang penghidap kronik penyakit asthma/asma dan setiap bulan saya akan MC dan ulang alik ke hospital Pada saya hospital adalah rumah kedua saya. Alhamdullilah sejak bulan 1, 2014, saya mengambil suplemen dari Shaklee dan asthma/asma saya telah sembuh dan dikontro dengan baik. Sila baca pengalaman saya mengenai asthma bertajuk Astma@Lelah

Bolehkah Penghidap Asthma/Asma ini hamil?

Siapa kata tidak boleh. Penghidap Asthma/Asma boleh hamil. Tiada halangan untuk hamil. Anak adalah anugerah dari Allah. Jangan terkejut jika terdapat ibu-ibu yang hamil, Asthma/asma nya sembuh 100%. Ini disebabkan hormon semasa hamil berubah.Anda boleh layari entri bertajuk Asthma dan Kehamilan untuk mengetahui tentang asthma semasa hamil. 

Suplemen untuk penghidap Asthma/Asma

Penghidap asthma/asma digalakkan mengambil suplemen Shaklee. Ini disebabkan ianya telah terbukti mampu merawat penyakit asthma. Saya menulis entri ini berdasarkan pengalaman saya mengambil produk Shaklee selama 8 bulan. Antara suplemen yang digalakkan untuk diambil seperti:
1. Vivix: mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular. Sila baca entri mengenai Tonic Ajaib Vivix Shaklee
2. Vita C 500mg SR: Antioksidan, menentang irritasi akibat pernafasan
3. Ostematrix: menyekat serangan dengan menghalang kontraksi otot bronkial
4. Nutriferon: mempertingkatkan sistem imun
5. B Complex: B6 mengurangkan wheezing dan simptom asthma
6. Carotomax: memperbaiki membran peparu dan mengurangkan serangan asthma
7. OmegaGuard: anti-stress, merangsang sistem imun
8. E.Soy Protein: meningkatkan tenaga
9. Vita E: menguatkan dinding salur darah
10: Energy Tea: teh hijau mengurangkan inflamasi salur darah

set complete asthma
Set Complete Asthma/Asma

Jika anda mempunyai budget yang sedikit, maka anda boleh mengambil set budget yang tersangat penting ini iaitu: 
1. OmegaGuard
2. Vita C
3. OsteMatrix 
4. B-Complex

Set budget asthma
Set Budget Penting Asthma/Asma


Peringatan: Marilah sama-sama menolong diri sendiri menjaga kesihatan diri kita. Pesakit Asthma/Asma perlu lebih sensitive dengan tahap kesihatan anda.

Salam Sayang dari Aju@Azura
Untuk pembelian dan pertanyaan, sila hubungi saya di talian 012-4318211. Boleh pm/watsapp/ telegram/wechat
Facebook page: Aju Atelier
Email: ajuatelier01@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *