Hidup atau Mati: Pesakit Asthma/Asma perlu tahu teknik Pernafasan setiap Saat

Teknik Pernafasan untuk Pesakit Asthma/Asma sangat penting Setiap Saat

Tahukah kita bahawa cara paling berkesan untuk merawat  pesakit asthma adalah membetulkan teknik pernafasan. Jika di hospital, setia hari akan ada physiotherapi akan datang untuk memberikan tunjuk ajar cara bernafas dengan betul. Oleh itu, teknik pernafasan yang betul amat-amat penting. Zaman dulu terdapat banyak rawatan alternatif untuk penyakit asthma/asma. 

Kita perlu kenali penyakit asthma ini supaya ianya dapat dibantu dengan senang. Oleh itu bahagian utama dalam proses pernafasan adalah paru-paru Keluar masuk oksigen serta karbon dioksida berlaku sekiranya sistem pernafasan kita tersusun. Kita pastinya tertanya-tanya bagaimana hendak menyusun sistem pernafasan? Apabila kita menyedut oksigen, maka oksigen ini akan bertukar menjadi tenaga dan Co2 akan dibuang sebagai sisa metabolisma. 

Organ penting dalam proses pernafasan 

Didalam badan kita terdapat organ-organ yang tersangat penting untuk proses pernafasan. Antaranya ialah:
  • Hidung
  • Rongga Hidung
  • Faring
  • Laring
  • Trakea
  • Bronkuks
  • Bronkiol
  • alveolus
  • Diagragma
Organ-organ ini dikenali sebagai Pars Konduktoria, dimana lubang hidung hingga bronchionlus berfungsi sebagai saluran udara respirasi.

Bagaimana proses respirasi berlaku

Proses Respirasi pada badan manusia
Proses Respirasi

Penting untuk diingati


Manusia memerlukan 300 liter oksigen setiap hari. Jika kita melakukan kerja-kerja berat maka kandungan oksigen perlu ditambah. Ketika oksigen menembusi selaput Alveolus, hemoglobin akan mengikatnya dalam kadar besar bagi disesuaikan dengan besar atau kecil tekanan udara. Dizaman moden ini terdapat banyak suplemen yang dapat membantu pesakit asthma/asma. Kepada semua pengidap asthma/asma samaada orang dewasa atau pun kanak-kanak, tak perlu lah risau kerana suplemen SHAKLEE dapat membantu. Antara suplemen yang sangat membantu ialah Vivix. Maklumat lanjut boleh didapati di Tonic Ajaib SHAKLEE. Untuk kanak-kanak boleh mengambil suplemen Mealshake dan Omega bagi membantu melegakan batuk, kahak dan keradangan paru-paru. Orang dewasa pun tidak terkecuali.

Ikuti artikle selanjutnya esok. 

Sumber: Majalah Rapi bahagian Kesihatan 2014

Salam Sayang,
Aju@Azura
Tel: 012-4318211 (sms/whatsapp/telegram/wechat)
FB: Aju Atelier Email: ajuatelier01@gmail.com

Sila join jadi ahli untuk dapat harga promosi sebanyak 20%- 30%. Pendaftaran dilakukan Online

Disclaimer- Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge