Kanak-Kanak Sasaran HFMD

Sejak minggu lepas media massa bercerita tentang wabak HFMD yang menyerang kanak- kanak dari umur beberapa bulan sehingga ke peringkat sekolah. Hari ini di Harian metro melapurkan Sekolah SK Damak di Jerantut Pahang diarahkan tutup oleh Pejabat Pendidikan Daerah Jerantut kerana terdapat 53 murid sekolah tersebut dijangkiti HFMD

Apa itu HFMD?

HFMD adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Coxsackie. Tanda-tanda awal penyakit itu ialah kudis melepuh di dalam mulut, tangan dan tapak kaki. Penyakit ini boleh merebak sekiranya mereka ini tersentuh permukaan dan permainan yang sudah tercemar dengan HFMD.

Ianya merebak melalui Air liur, cecair hidung, lepuh (blister) dan juga najis dari kanak- kanak yang dijangkiti HFMD

Tindakan oleh Ibu Ayah

Ibu Ayah perlu sentiasa perihatin dengan kesihatan anak-anak mereka. Jika mereka mempunyai simptom selsema, batuk, gatal- gatal, ulser dan sebagainya, sila la bawa pergi ke Klinik dan Kuarantin mereka ini dari pergi ke sekolah dan tempat awam. Ini boleh megelakkan dari anak- anak lain dijangkiti.

Rakyat Malaysia kita, suka mengambil endah tidak endah dengan keadaan macam ini. Sebab itu, virus ini cepat merebak.

Tahu tak you all, HFMD nie boleh sembuh sendiri tapi jika tidak di jaga sebaik nya dan mendapat rawatan sebaiknya, ianya boleh membawa kepada komplikasi seperti radang otak dan jantung. (Portal Rasmi KKM).

Langkah- langkah merawat HFMD

 1. bawa pergi ke klinik ataupun hospital
 2. bersihkan ruang tamu, dapur dan bilik anak tidur
 3. Pasangkan diffuser Thieves setiap hari supaya virus tersebut dapat di matikan.
 4. Mop dan mencuci menggunakan Thieves Household dan Thieves Laundry
 5. Basuh tangan dan Kaki dengan Thieves Spray dan Thieves Hand senitizer

Langkah- langkah mencegah HFMD

 1. Pasti kan sekeliling kita bersih samaada dirumah, di dalam kereta dan dimana sahaja. Cuci dan Mop rumah dengan sabun Anti Bakteria seperti Thieves Household dan Thieves Laundry.
 2. Pastikan anak-anak tidak ke sekolah atau ke tempat awam sekiranya mengalami gejala atau mempunyai simprom HFMD. Pakaikan pada anak Minyak Wellness Blend setiap hari. Kandungan Wellness blend ialah Thieves, Orega, Frankincense, Melrose, Lemon dan Peppermint. Semua ini mempunyai fungsi membunuh virus, menguatkan sistem imun dari diserang virus serta menenangkan.
 3. Spray Thieves Household ataupun Thieves Spray pada tilam katil, bantal dan tempat yang akan dituju seperti toilet.

Guna Essential Oils untuk HFMD

Essential Oils untuk HFMD banyak sangat membantu dan mempercepatkan penyembuhan dan infeksi pada anak- anak. Ibu Ayah boleh gunakan untuk anak yang dijangkiti HFMD dan juga kepada anak yang lain bagi mengelakkan diri mereka dari terkena HFMD.

 1. Mereka yang dijangkiti HFMD, 4 essential oils yang perlu digunakan iaitu :
  1. Thieves oils
  2. Purification oils
  3. Lavender oils
  4. Oregano oils
  5. V6 oils (base oils untuk memudahkan pencampuran 3 minyak ini)
   1. Cara Pengunaan nya ialah : masukkan 5 drop setiap oils ini didalam botol 10ml dan campurkan dengan V6 oils. Bagi penuh satu botol dan sapukan pada bahagian infeksi anak.
   2. Kalu tiada botol, drop 1 drop setiap satu oils di atas tangan dan campurkan sedikit V6 oils dan sapu di bahagian infeksi. Buat setiap hari
   3. Setiap malam, on kan DIFFUSER di bilik anak tidur. Kalau berehat di ruang tamu, diffuse kan Thieves dan Purification oils di ruang tau juga.
 2. Mereka yang TIDAK dijangkiti dan untuk MENGELAKKAN dari terkena HFMD, essential oils yang perlu digunakan ialah :
  1. Thieves oils
  2. Oregano oils
  3. Frankincense oils
  4. Lemon oils
  5. Melrose oils
  6. V6 oils (base oils)
   1. Cara Penggunaanya ialah : masukkan 15 drops Thieves, Lemon dan Melrose & 7 drops Oregano dan Frankincense didalam botol 10ml. Sapukan di tapak kaki anak setiap hari pagi, petang dan malam. Ini adalah untuk avoid anak dari terkena jangkitan serta menguatkan sistem imun dalam badan untuk melawan virus dari terkena.
   2. 6 oils ini bila di campurkan akan menjadi Wellness Blend. Perlu digunakan setiap hari untuk kuatkan sistem imun anak dari diserang HFMD, selsema, batuk, demam dan sebagainya.
 3. Kebersihan sekeliling rumah ialah sangat perlu bagi mereka yang mempunyai anak-anak kecil samaada yang terkena jangkitan mahupun yang selamat dari terkena jangkitan. Langkah yang perlu diambil ialah :
  1. Bersihkan rumah dengan mengunakan Thieves Household Cleaner untuk mop dan lap-lap perabut serta mencuci toilet
  2. Bersihkan permainan anak-anak dan meja belajar anak dengan Thieves Spray. (Keluar dari rumah, bawa Thieves Spray untuk spray di atas trolley barang dan pemegang trolley). Maklumla beribu orang pakai trolley dan pegang trolley di pasaraya
  3. Basuh baju dengan Thieves Laundry untuk mematikan semua kuman- kuman yang ada pada baju, selimut dan bed sheet.

Kesemua essential oils nie mempunyai ciri- ciri untuk mematikan kuman, membunuh virus, mengelakkan badan terkena jangkitan virus HFMD dan juga meningkatkan sistem imunisasi badan. Bila imun badan anak kita kuat, maka badan senang untuk melawan virus yang nak menembusi liang-liang roma kulit. Ingatkan, HFMD berjangkit dengan terpegang permainan dan tempat yang dijangkiti. Kaki paling cepat sebab kita memijak kawasan mereka yang terkena HFMD. Sokita akan nampak bahagian kaki dan tangan akan mengeluarkan simptom dahulu.

Testimoni HFMD mengunakan Essenntial Oils

Ihsan dari group support yang menggunakan Essential Oils untuk merawat HFMD dan juga untuk mengelak anak lain terkena HFMD.

Testimoni HFMD guna Essential Oils

Testimoni HFMD guna Essential Oils

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge