Kenapa orang suka minum Soya

Assalammualaikum.

Kenapa ya peminat minuman soya ramai? Ada yang jual ditepi-tepi jalan dan juga yang telah komersial dibungkus didalam kotak.  Soya nie tinggi kandungan protein. Ramai orang-orang tua dan juga ibu mengandung suka minum air soya. Ibu mengandung sebab nak anak putih dan gebu.. Nie mitos ataupun kebetulan?

Kebersihan pembuatan soya yang dijual ditepi-tepi jalan perlu diambil perhatian. Bersihkan ia? Dijual ditepi jalan dengan habuk dan asap kereta. Ohhh tidakk..

Manakala yang telah dikomersial dipek dalam kotak.. Kebersihannya terjamin kerana dikeluarkan oleh syarikat yang besar dan berdaftar.. Tapi tahukan anda kandungan gulanya tinggi dan mempunyai bahan pengawet untuk memastikannya tahan lebih lama..

Tetapi…. Jeng…jeng… Di shaklee terdapat minuman soya yang dikenali sebagai ESP soy protein. Bahan utama ialah soya asli yang tidak diubah strukturnya. Soya dibasuh dengan air sahaja. Soy protein nie bagus kerana tiada gula, tiada pewarna dan perisa tiruan.

Soy protein nie ditentukan tahap kebersihan dan quality kerana terdapat saintis yang berkaliber untuk mengcontrol pembuatan dan pengeluarannya.

Esok saya akan ceritakan kelebihan soy protein nie.

Sekian..

Aju

One thought on “Kenapa orang suka minum Soya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge