Ramadhan ke -10. Bagaimanakah kita?

Sekarang ini bukan kita yang kejar masa, tapi masa yang mengejar kita. Hari nie dah masuk Ramadhan yang ke -10. Bagaimana Ramadhan you guyz?

Ramadhan tahun nie saya happy sangat. Sebab apa? Saya ditemani oleh sahabat yang paling awesome. Allah datangkan seorang lelaki sebagai kekuatan dan penegur and seorang sistur yang dulu dan sehingga kini yang sangat sporting.

Keakraban bagaikan macam dah lama kenal. Perwatakan dia bukan seperti lelaki sado, agak lembut tapi tegas. Kelaseran bicara, boleh membuatkan orang sentap. Lagi lama kenal dia nie, semakin banyak cungkilan- cungkilan peribadi dan sisi yang sangat- sangat lekat di hati. Didikan ibu nya berjaya membentuk peribadi dia.

Dari bermula Ramadhan, setiap hari ada saja topik nak bercerita. Itu pun kalau hari dia bekerja. Hari bekerja di rumah, kami jarang berbual. Hari bekerja banyak masa di atas jalan raya. Nie la masanya berborak. Ada masa, belum sempat aku bercakap, dah kena sembur. Ishhhhh. Sabar jer la.

Pernah dilontarkan ” kalau la satu masa nanti, aku nie hilang dan senyap sepi, korang rindu tak?” Terus dijawab nya ” aku akan terus call dan jerit nama ko”.

Actually, aku yang takut sebenarnya. Takut dia hilang dari hidup ku.

Tidak di nafikan bila berkawan berlainan gender, pasti akan ada rasa sayang di hati. Tapi nak buat macam mana. Mana boleh keluarkan rasa itu.

Sistur dah beberapa kali tanya soalan berkaitan hati, tapi …..

Dah masuk Ramadhan ke-10, masih belum sempat keluar bersama dia dan sistur berbuka bersama. Masing- masing busy dengan kerja dan masa yang sangat terhad. Alhamdullilah, walaupun tahun nie bekerja seperti biasa, masih ada masa untuk mengaji, bertahajud dan berterawih dirumah. Saya masih juga belum sempat berterawih di surau dan hanya mampu melakukan nya di rumah.

InsyaAllah tahun depan, jika di izinkan Allah, aku tidak lagi keseorangan kot. Semoga Allah datangkan ‘imamku”. Ini yang kupohon dalam setiap solatku dan doaku.

Doakan aku supaya tahun hadapan, coretan ku ‘berdua’ dan ‘bertiga’. aamiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge