Supplement SHAKLEE tiada Sijil Halal

Sejak kebelakangan ini, ramai yang bertanyakkan mengenai status HALAL SHAKLEE. Ini kerana mereka tidak nampak tanda Halal di botol SHAKLEE. Alhamdullilah, rakyat Malaysia prihatin dengan produk ini. Produk ini dikeluarkan mengunakan bahan semulajadi dan menjalani ujian klinikal sebelum dipasarkan.

Tahukah anda Amerika, US, merupakan negara yang mempunyai kesedaran HALAL yang cukup ketat untuk dimiliki. Mereka-mereka ini terlalu komited dalam memastikan produk mereka benar-benar Halal dimakan oleh rakyat Malaysia yang majoritinya Melayu. 
Kalu anda melihat dapur di US berstatus Halal, mereka ini mempunyai laluan tersendiri untuk mengendalikan produk mereka sangat-sangat baik.  Berbalik kepada Sijil Shaklee, jom tengok Sijil Shaklee ini. Siapa kata Shaklee tiada Sijil Halal. Sijil ini dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam US (ISA). Ianya akan direnew setiap tahun. Dibawah ini ialah Sijil Halal yang telah direnew pada January 2014. Di dalam Sijil ini terdapat list nama-nama vitamins.
Shaklee Halal
Sumber: Shaklee2u page

Kenapa ISA yang keluarkan Sijil Halal dan bukannya JAKIM.

Untuk pengetahuan semua, produk yang dikeluarkan oleh negara luar perlu mendapatkan Sijil Halal dari negara tersebut. Ini adalah kerana mereka lebih mengenali ingredient dan bahan-bahan yang digunakan untuk memproses.  Bila produk ini tiba di Malaysia, maka Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang akan memberikan kelulusan. Gambar bawah ini ialah sample botol B-Complex dengan label KKM. JAKIM hanya memberikan kelulusan untuk produk buatan Malaysia sahaja. So, tidak perlu ragu-ragu lagi kenapa JAKIM tidak meletakkan logo Halal di botol Shaklee.  

Kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia
Label Kelulusan KKM

Kenapa KKM yang meluluskan produk Shaklee?

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan meluluskan produk Shaklee bagi memastikan supplement ini telah menjalani ujian Klinikal dan tiada bahan terlarang. Untuk makluman semua produk Shaklee mempunyai kelulusan KKM kecuali produk yang mengunakan herba seperti Vivix.

Saya berharap selepas ini pembeli tidak lagi ragu-ragu untuk membeli produk Shaklee. Produk Shaklee antara supplement yang terbaik kerana kandungannya dari alam semulajadi dan tiada side effect kepada pengguna. Disamping itu produk ini terbukti Halal dan Selamat di makan oleh semua peringkat umur.

Berminat untuk mendapatkan supplement Shaklee?
Sila hubungi saya:

Aju Atelier
sms/whatsapp: 012-4318211
Email: ajuatelier01@gmail.com
Shaklee ID: 1097462

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge