Tajamkan Daya Ingatan dengan Angkat Berat

Angkat Berat dapat tajamkan ingatan. Fakta atau Auta
Salam sayang buat pembaca blog Aju@VitaSyopz. Tajuk entri hari ini best kan? Betul ker tajuk ini. Helloooo.. Ini bukan mimpi. Betul sangat- sangat bahawa angkat berat dapat tajamkan daya ingatan. 

Georgia Institute of Technology telah membuat penyelidikan bahawa latihan mengangkat berat boleh membantu menghafal dengan lebih baik. 
Di dalam kajian ini seramai 46 orang dewasa muda (usia purata 20 tahun) telah melihat 90 foto pada skrin komputer. Kemudian kesemua peserta melakukan 50 pengulangan pada mesin senaman tersebut dalam anggaran 20 minit. Selebihnya hanya duduk diatas mesin dan membiarkan penyelidik menggerakkan kaki mereka. Dua hari kemudian, semua peserta kembali ke makmal dan diminta melihat 180 gambar. (90 yang lama dan 90 yang baru).
Para penyelidik mendapati mereka yang tidak melakukan senaman mengangkat kaki dapat mengingati kira-kira separuh daripada gambar-gambar  dari sesi pertama. Manakala mereka yang melakukan senaman itu mampu mengingat 10 peratus lebih banyak. 

Suplemen membantu kuatkan ingatan.
Selain dari senaman, terdapat suplemen yang dapat meningkatkan daya ingatan seperti Lecithin, CoQ10 dan OmegaGuard. 

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai suplemen untuk menajamkan ingatan, boleh watsapp/sms Aju 012-4318211 atau boleh pm saya di:
IG: Aju_Atelier
Page: Aju_VitaSyopz
Facebook: Aju Atelier
Email: ajuatelier01@gmail.com

13 thoughts on “Tajamkan Daya Ingatan dengan Angkat Berat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *