12 tips cara mudah Bakar Kalori Tanpa Senaman

Kalori tinggi dalam badan boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit jantung, obesiti, darah tinggi dan sebagainya. Untuk mengurangkan kalori, disini saya nak share 12 teknik yang saya baca dari majalah Rapi bulan November 2014 dan saya ingin berkongsi dengan semua pembaca blog Aju@VitaSyopz ini. Tips ini adalah untuk mengurangkan kolesterol tanpa kita perlu bersenam.. Macam mana ya.. Jom kita baca 12 tips ini. 

1. Kurangkan Minyak – Satu Sudu Teh Minyak sama dengan  124 Kalori. 

Jika anda masak dirumah bolehlah kurangkan minyak, tapi kalu makan di luar macam mana nak suruh tukang masak tue kurangkan minyak. 

2. Memasak Sambil Bakar Kalori- 640 Kalori

Selain memasak untuk diri sendiri, ada masanya cubalah untuk membuat majlis kecil- kecilan dengan mengajak saudara atau kawan-kawan. Memasak dalam kuantiti yang banyak akan membakar lebih kalori.

3. Minuman Tanpa Gula- 400 Kalori

Minuman teh dengan tambahan bahan pemanis boleh mencecah sehingga 400 kalori. Jadi, pilihlah minuman tanpa gula untuk mengurangkan kalori dalam badan.

4. Kenyang dengan sedikit Kalori- 684 Kalori

Dua biji telur untuk sarapan boleh membuatkan anda kenyang dan tahan lebih lama. Manakala untuk makanan tengahari dan malam cubalah mengambil sup rendah kalori.

5. Jaga perut anda- 500 Kalori

Berhenti makan bila sudah terasa kenyang dan jangan ambik snek selepas makan.

6. Perhatikan jumlah hidangan- 1050 Kalori

Makanan yang dibungkus mengandungi 350 kalori untuk 4 hidangan. So cuba lah berkongsi dengan kawan-kawan untuk mengurangkan kadar kalori yang dimakan.

7. Berhati- hati dengan promosi makanan

Jika makan di restoran yang menawarkan menu sihat, cuba elakkan memesan makanan yang ditawarkan sehinggan menambahkan kalori anda.

8. Rehat yang cukup- 1087 Kalori

Research yang dibuat oleh University of Chicago, seseorang yang tidur 5.5 jam sehari mempunyai corak makanan berlebihan. Jadi tidurlah denagn cukup untuk mengurangkan kalori dalam badan.

9. Kurangkan Pencuci Mulut

Jika anda ingin mengambil pencuci mulut, ambil lah 1/2 dari pada seporong kuih supaya kalori tidak bertambah terlalu banyak.

10. Pinggang yang kecil

Jika saiz pinggang yang anda guna ditukarkan dengan saiz yang lebih kecil, ia dapat mengurangkan kalori sehinggan 22%

11. Hadkan pengambilan PopCorn- 700 Kalori

Popcorn mengandungi 1005 kalori, so jika ingin makan kena buat sendiri dengan memilih yang rendah lemak

12. Kurangkan Aiskrim – 550 Kalori

Anda boleh makan aiskrim tapi kena kurangkan. Boleh makan sekali sekala saja la.

Itu saja lah tips-tips membakar Kalori.
 

Untuk mendapatkan penjimatan berganda, anda boleh menjadi ahli dibawah keluarga bisness ‘Aju@VitaSyopz biz team’. Anda boleh jimat sebanyak 15% hingga ke 30% jika menjadi Ahli.

Selain itu, setiap bulan anda akan menerima bonus berupa Tunai yang di bank-in ke dalam akaun anda.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang tawaran diatas, pendaftaran keahlian, mengenai produk dan juga tentang kesihatan, sila hubungi saya melalui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge