Apa itu Suplemen? Keperluan atau Obsesi

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua!

Jika kita membaca news mengenai kesihatan kebelakangan ini ramai yang bercerita dan bercakap mengenai Suplemen. Suplemen ini adalah satu keperluan pada zaman sekarang bagi orang dewasa dan juga kanak-kanak. Ini adalah kerana, kita sering terdedah dengan gaya hidup yang kurang sihat dan pemakanan yang tidak terjaga. Persekitaran kita yang merokok, cuaca yang tidak menentu serta ramai yang tidak bersenam, kurang tidur, kurang rehat serta suka makan lewat malam bagi mereka yang bekerja lebih masa ataupun shift. Jika ini tidak dijaga, mula lah penyakit kronik menyerang. Oleh itu suplemen penting untuk tingkatkan nutrisi dalam badan yang lopong-lopong.

Kita memerlukan 40 jenis zat untuk mengekalkan kesihatan yang sepatutnya di dapati melalui pemakanan hari kita.

Makanan tambahan

Makanan tambahan yang perlu diambil adalah antaranya ialah:

1. Vitamin

2.  Garam Galian

3. Asid Amino

4. herba dari tumbuhan

Cara memilih Suplemen

Kandungan vitamin perlu dibaca dengan teliti. Aturan pengambilan juga perlu dibaca. Setiap orang keadaan tubuh berlainan dan tahap meresap vitamin amat berlainan.Oleh itu jumpa doktor atau pun nutritionist untuk makluman lanjut.

Fungi Suplemen dalam badan kita

1. Menambah fungsi makan dan nutrisi yang lain

2. Kuatkan daya ketahanan tubuh badan

3. Kandungan yang terdapat didalam  suplemen seperti vitamin, multivitamin atau makanana gizi.Selain itu herba dan mineral perlu hadir sama didalam sesuatu  suplemen.

Taksub dengan Suplemen

Orang ang taksub dengan suplemen perlu mengambil suplemen tertentu sahaja mengikut kesihatan anda. Dapatkan konsultasi dari pengedar anda yang bertauliah.

Sekian,

Terima Kasih

Aju

One thought on “Apa itu Suplemen? Keperluan atau Obsesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge