Cergas semasa hamil di tempat kerja

Salam sayang buat semua pembaca blog Aju@VitaSyopz. Pagi ini saya hendak berkongsi sedikit informasi mengenai Wanita aktif semasa hamil. Semasa hamil ini, wanita perlukan penjagaan semasa mengandung dengan rapi. Selain makanan harian yang diambil, makanan tambahan perlu di ambil untuk menambah kepada nutrisi yang tidak mencukupi dalam makanan harian.

Suami Isteri menunggu Kelahiran Bayi

Setiap wanita yang disahkan oleh doctor bahawa anda hamil pastinya teruja dan gembira tidak terkata. Malah Suami dan keluarga turut sama merasai kegembiraan tersebut. Bagi wanita yang hamil anak pertama pastinya akan gembira dan tidak sabar menunggu kelahirannya. Didalam saat kegembiraan ini, anda pastinya ingin mengetahui simptom-simptom ibu mengandung yang sering kali mengundang masalah kepada ibu hamil. Anda akan mula rasa loya, muntah dan tidak bertenaga  sepanjang hari. Rasa ingin tidur dari pagi hingga ke malam. Ianya akan jadi lebih parah bila anda bekerja.

Bagaimana hendak menangani masalah ini.

1. Makanan Tambahan

Loya dan muntah memang sinonim pada ibu mengandung yang mengalami alahan teruk. Untuk kekal produktif di tempat kerja, anda boleh membawa makanan tambahna seperti manga muda, gula-gula ataupun asam untuk mengurangkan alahan. Anda juga boleh mengelakkan masuk angina dengan menyediakan sedikit kudapan di atas meja. Makan sedikit tetapi kerap. Ia banyak membantu bakal ibu.

2. Tetapkan Rehat

Rehat yang mencukupi amat penting buat si ibu. Jika anda kerap pening apabila menghadap computer. Mula membuat jadual ringkas dengan menetapkan sedikit masa rehat setiap dua jam untuk minum air ataupun menjamah sesuatu bagi mengelakkan rasa pening. Ia cukup membuatkan anda segar semula.Cergas semasa hamil

3. Ambil Masa

Bila anda tiba di pejabat awal pagi, jangan terus buat kerja. Makan sarapan dahulu dan peruntukkan sedikit masa untuk mengambil mood sebelum memulakan kerja. Walaupun anda muntah selepas makan tapi pastikan anda mengambil makanan pada waktu pagi walaupun dalam kuantiti yang sedikit. Jika tidak boleh juga, ambil makanan tambahan berbentuk liquid. Ini adalah kerana sarapan pagi akan memberi anda tenaga untuk menjalankan tugas.

4. Tidur Cukup

Kekuatan mental dan fizikal ibu akan diuji pada trimester pertama. Pada masa ini wanita hamil akan merasa mengantuk dan letih disiang hari. Dengan itu pastikan waktu malam anda mendapat tidur yang mencukupi. Bila anda dipejabat, elakkan membuat kerja lebih masa. Ini kerana badan anda tidak mampu menanggung kepenatan berganda.

5. Kurang Tekanan

Selain rehat yang mencukupi, ibu mengandung akan mengalami perubahan hormon secara automatic. Alahan kerap berlaku dan tekanan akan mula terbit dek kepenatan yang dialami. Anda perlu mengelak dari sebarang tekanan dipejabat mahupun dirumah.

6. Kongsi Masalah

Tips terakhir adalah berkongsi masalah dengan suami dan rakan-rakan serta keluarga. Ini dapat meredakan tekanan yang anda hadapi. Bagi ibu mengandung, perasaan dan emosi tidak akan stabil maka ibu hamil ini memerlukan perhatian yang lebih daripada orang sekeliling terutamanya Suami tersayang.

Buat para suami, fahami situasi isteri anda yang sedang mengandung. Beri sokongan moral dan perhatian kepada mereka. Bukan mudah untuk mengandung selama 9 bulan dengan keadaan fizikal yang berubah, keletihan, kepenatan akibat susah hendak tidur dan sebagainya.

Untuk memberi anda keselesaan dan tenaga semasa hamil, makanan tambahan dari Shaklee dapat membantu anda dalam masalah ini. Terdapat set kehamilan yand sangat bagus dan perlu diambil oleh setiap ibu mengandung. Ibu hamil di trimester pertama perlu menjaga kandungan supaya bayi dalam kandungan dapat membesar dengan sempurna. Di trimester pertama, bayi akan membentuk dan ibu mengandung memerlukan 400mcg Asid Folic bagi ibu dan bayi.

Set Ibu Mengandung Set Asas

Untuk mendapatkan penjimatan berganda, anda boleh menjadi ahli dibawah keluarga bisness ‘Aju@VitaSyopz biz team’. Anda boleh jimat sebanyak 15% hingga ke 30% jika menjadi Ahli. Selain itu, setiap bulan anda akan menerima bonus berupa Tunai yang di bank-in ke dalam akaun anda.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang tawaran diatas, pendaftaran keahlian, mengenai produk dan juga tentang kesihatan, sila hubungi saya melalui:

18 thoughts on “Cergas semasa hamil di tempat kerja

  1. preggy kali kedua memang sangat mencabar..dengan abg yang tengah melasak..memang kena kuat mental dan fizikal. memang saya ambik set ni…untuk kekal cergas even saya seorang surirumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *