Memulakan Perniagaan Tanpa Modal serta Tips langkah pertama berniaga

Pada zaman sekarang, ramai yang menceburkan diri dalam bidang perniagaan samaada Online atau perniagaan kecil-kecilan. Faktor utama adalah disebabkan oleh kepesatan teknologi maklumat diikuti dengan permintaan atas talian yang sangat tinggi. Masing-masing mengejar masa, sehingga kini segalanya diperoleh hanya menggunakan hujung jari. 

1. Mekanisme Jualan

Anda mempunyai pilihan untuk menentukan dari mana anda boleh dapatkan produk jualan. Jika anda masih ragu-ragu dengan perniagaan yang anda minati, mungkin boleh mulakan dengan menjadi agen dari syarikat seperti SHAKLEE yang cukup popular dalam kalangan mereka yang ingin berniaga tetapi tidak mempunyai modal atau masih tidak yakin untuk memulakan langkah.

Namun jika anda yakin produk anda bakal mendapat sambutan hangat dan berani mencuba, anda boleh mengeluarkan produk sendiri dalam kuantiti yang sedikit dahulu sebagai percubaan. Jika gagal, kerugian yang bakal ditanggung adalah minima dan jika untung, anda boleh menambah kuantiti jualan.

Yang paling menguntungkan dan selamat adalah dengan menyertai syarikat yang telah lama bertapak di Malaysia seperti Shaklee yang telah berada dipasaran lebih dari 50 tahun.  

2. Produk 

Sebelum memulakan perniagaan, anda perlu tahu produk apa yang ingin dijualkan. Ia mungkin berada dalam kategori makanan, minuman, pakaian, kesihatan, peralatan atau kecantikan. Anda juga perlu mengambil kira sasaran jualan dan keadaan semasa iaitu sambutan terhadap produk. Namun jika anda seorang yang kreatif, berpandangan jauh dan berani, anda pasti menyediakan produk yang pencetusnya adalah anda. Usah tergesa-gesa menjual apa saja yang terlintas di fikiran tanpa memikirkan kepentingan produk anda kepada orang ramai.

3. Label

Jika anda mahu produk anda mempunyai identiti sendiri, cuba rekaan logo yang menjelaskan identiti anda sebagai pengeluar. Anda mempunyai pilihan sama ada ingin membuat rekaan sendiri atau boleh menempahnya dengan pereka grafik yang mampu merealisasikan impian anda dalam rekaan logo. Ia boleh didapati dalam pelbagai jenis iaitu pelekat/fabrik (pelbagai jenis fabrik) dan pelbagai lagi. Boleh cuba dapatkan dengan kuantiti yang paling minimum. 

4. Modal

Berniaga dari Rumah bersama SHAKLEE

Sebaik-baiknya anda gunakan modal melalui simpanan sendiri tanpa pinjaman bank yang akan dikenakan kadar faedah yang agak tinggi. Anda boleh berimaginasi mengenai keuntungan yang bakal diperoleh, tetapi dalam masa yang sama anda juga tidak tahu bagaimana pula realitinya, bukan? Tahukah anda, ada ramai pengusaha berjaya di luar sana yang memulakan perniagaan dengan modal yang tidak mencecah RM 2,000? Malah ada yang kurang daripada itu!

Terdapat syarikat yang tidak memerlukan modal untuk berniaga. Perniagaan Shaklee tidak memerlukan modal untuk start berniaga. Dengan hanya mendaftarkan diri sebagai ahli sebanyak RM 75 sahaja, anda sudah boleh memulakan perniagaan. 

5. Daftar Perniagaan

Setelah perkara-perkara di atas sudah berada dalam genggaman, anda boleh pergi mendaftarkan perniagaan anda di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) berhampiran. Sebelum itu, pastikan anda sudah mempunyai beberapa cadangan nama untuk perniagaan anda. Mengapa? Ini kerana sekurang-kurangnya tiga nama perniagaan yang diperlukan sebagai persediaan jika pilihan utama anda sudah didaftar syarikat lain. 

Pendaftaran perniagaan tidak diperlukan untuk perniagaan Shaklee. Sebagai distributor kepada Shaklee, kita hanya perlu mendaftarkan diri dengan Shaklee. Shaklee sudah pun didaftarkan.

6. Cara Jualan

Ada beberapa cara yang boleh anda pilih. Kini kuasa Internet cukup besar. Segalanya berada di hujung jari. Jika modal anda kecil, apa kata mulakan dengan perniagaan secara dalam talian? Buka akaun khusus untuk perniagaan anda dan kemas kini selalu untuk menarik perhatian pembeli. Jika ada bajet lebih, boleh susuli dengan membuka perniagaan secara nyata. Sekarang ramai pengusaha yang membuka peluang untuk peniaga kecil yang baru mula berniaga untuk menjadi vendor. Sewanya jauh lebih murah dan risiko kerugian juga adalah kecil. 

Kuasa Internet amat menakjubkan. Seperi perniagaan Shaklee, anda tidak perlu mempunyai kedai. Hanya dengan blog sebagai rumah anda untuk mempromosi produk anda dan menjadikan Instagram dan Facebook sebagai tempat pengiklanan. Sungguh mudah dan berkesan. Kedai anda dibuk 24/7 dan bila-bila saja pembeli dapat datang melawat ke rumah anda secara maya. menguntungkan dan Awesome bukan? 

7. Promosi

Produk telah tersedia dan pendaftaran pun sudah dilakukan. Seterusnya adalah promosi. Paling cepat dan mudah, anda boleh mempromosi produk anda secara atas talian, Paling popular kini tentunya promosi di laman-laman social seperti Facebook dan Instagram. Ia juga bergantung kepada kreativiti anda untuk menarik perhatian pelanggan membeli produk anda. Bukan saja produk, malah setiap baris perkataan yang digunakan cukup memainkan peranan. 

Selain itu, anda boleh edarkan risalah yang boleh diedarkan kepada orang ramai. Tetapi cara di atas nyata lebih mudah, cepat dan berkesan. 

Selamat membaca buat semua perniaga yang baru ingin menjinakkan diri dalam perniagaan ataupun yang sedang mencari perniagaan apa yang perlu diceburi. Selamat mencuba dan semoga berjaya merealisasikan impian anda. Gagal sekali bukan menjadi alasan untuk anda berhenti mencuba. Fikirkan dimana silapnya dan segera bangkit semula. 

Sumber: Dara.Com, Disember 2014.

Pilihlah SHAKLEE sebagai langkah permulaan untuk Berniaga

Disini saya ingin menekankan bahawa jika anda ingin memulakan perniagaan pilihlah perniagaan yang telah kukuh dan ramai telah berjaya didalam perniagaan tersebut. Serta tidak lupa kepada marketing plan dan juga faedah yang diberikan didalam sesuatu perniagaan itu. 

Didalam Shaklee anda berpeluang menjadi seorang Master Coordinator dimana income bulanan boleh mencecah kepada RM 10,000 sebulan. Keuntungan yang didapati oleh setiap ahli yang menyertai Shaklee adalah:

Perniagaan Shaklee bersama Aju@VitaSyopz Biz Team
Aju@VitaSyopz Biz Team

1.  Bonus Tunai

Bonus berupa Wang Tunai yang dibayar pada setiap kiraan Sales yang anda buat. Banyak Sales banyak lah Bonus anda. Bonus ini akan dibayar setiap bulan pada 14hb. Disaat-saat ramai yang mengikat perut disebabkan duit gaji sudah habis. Tapi dengan Shaklee anda dapat duit pada masa tersebut yang akan dibank-in terus ke akaun anda.

2. Bonus Kereta

Ini yang paling best. Bila anda telah berada di ranking Supervisor keatas, anda sudah layak mendapat bonus kereta. Bonus ini akan masuk terus ke akaun anda untuk anda membayar kereta anda. So boleh la tukar kereta yang lebih selesa.

3. Bonus Convention. 

Bonus ini adalah bonus pelancongan kepada anda. Anda boleh memilih samaada untuk mengerjakan umrah ataupun lawatan ke tempat 5 star. Tahun depan bulan March, adalah trip ke Itali. Seronok kan?
Siapa nak bagi kita ini semua. Tapi dengan SHAKLEE anda dapat semua ini.

 Jika anda berminat boleh sms atau whatsapp saya terus melalui talian 012-4318211.
Rugi kalau tunggu lagi sebab masa mengejar kita. Kalau nak ikut ke Itali, jom daftar hari ini. 

Tiada kejayaan yang datang bergolek, yang pasti ia perlu disusuli dengan usaha serta kejujuran.

Aju@VitaSyopz pengedar Sah SHAKLEE

Untuk mendapatkan penjimatan berganda, anda boleh menjadi ahli dibawah keluarga bisness ‘Aju@VitaSyopz biz team’. Anda boleh jimat sebanyak 15% hingga ke 30% jika menjadi Ahli. Selain itu, setiap bulan anda akan menerima bonus berupa Tunai yang di bank-in ke dalam akaun anda.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang tawaran diatas, pendaftaran keahlian, mengenai produk dan juga tentang kesihatan, sila hubungi saya melalui:

One thought on “Memulakan Perniagaan Tanpa Modal serta Tips langkah pertama berniaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *