Kekurangan zat makanan dikalangan kanak-kanak menjadi isu besar buat Dunia

Pemakanan Kanak-kanak

 Salam sayang buat semua pembaca Aju@VitaSyopz blog. Malam ini saya ingin berkongsi sedikit informasi mengenai nutrisi buat kanak-kanak. Dari artikel yang saya baca, menaklumkan bahawa satu Kajian telah dilakukan oleh Southeast Asian Nutrition Survey (SEANUTS) mengenai tahap pemakanan kanak-kanak di empat negara Asia Tenggara. Kajian menunjukkan tahap pemakanan kanak-kanak di Malaysia, Indonesia, Thailand dan Vietnam menunjukkan nutrisi yang tidak mencukupi akan menyebabkan prestasi kognitif kanak-kanak rendah.

Kekurangan Nutrisi

Kanak-kanak yang kekurangan nutrisi akan menyebabkan kanak-kanak tersebut tidak mampu belajar secara aktif. Dr Lai Onn dari Jabatan Psikologi Universiti Sunway, menyatakan kanak- kanak ini mempunyai kebarangkalian lebih tinggi untuk mendapat skor bawah daripada purata IQ.
  

Kajian di Malaysia

Nutrisi Kanak-kanak

Kajian daripada SEANUTS menunjukkan bahawa ramai kanak-kanak di negara kita mengalami kekurangan nutrisi. Akibatnya tubuh kanak-kanak menjadi kurus, kurang berat badan dan ketinggian terbantut. Kanak -kanak yang yang mengalami masalah nutrisi berlebihan mengakibatkan berat badan berlebihan, obes dan terlalu obes.

Obesiti dikalangan Kanak-kanak

Dari empat negara, Malaysia beruntung kerana berada ditahap terendah untuk kategori kurus, kurang berat badan dan ketinggian terbantut. Dari empat negara Asia Tenggara, Malaysia mencatatkan jumpal obes yang paling tinggi.

Pengambilan nutrisi bagi kanak-kanak berusia antara 6-12 tahun, menunjukkan ianya mempengaruhi keupayaan kanak-kanak berfikir, memberi pendapat, memahami, mengingati perkara yang berlaku di persekitaran masing-masing.

Menurut Dr Lai Onn, khasiat yang betul dapat membantu membina otak, rangsangan daripada ibu bapa dan penjaga membantu memperkembangkan sifat ingin tahu, mahu meneroka, kreativiti dan pembelajaran.

Suplemen Shaklee untuk Kanak- kanak

Di Shaklee, terdapat suplemen untuk menambah nutrisi buat kanak-kanak. Antaranya ialah:

1. Meal Shake

7 thoughts on “Kekurangan zat makanan dikalangan kanak-kanak menjadi isu besar buat Dunia

  1. Kekurangan nutrisi di peringkat kanak-kanak memang merungsingkan kerana ia memberi kesan apabila dewasa nanti. Galakkan anak makan makanan yang sihat dan mengandungi nutrisi yang diperlukan. Meal shakes juga sangat membantu di dalam meningkatkan kesihatan kanak-kanak.
    Meraikan Anak Autisme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge