Menurunkan Tekanan Darah Tinggi atau Hipertensi cara Tradisional dan Moden

Hipertensi ataupun dikenali sebagai tekanan Darah Tinggi sering terjadi kepada semua golongan tidak kira umur dan keturunan. Ianya merupakan penyakit yang berangkai kerana melibatkan kenaikan kolesterol, serangan jantung dan juga stroke. Oleh itu, kita perlu mengetahui tanda-tanda tekanan darah tinggi, gejala berlaku serta tindakan perlu diambil untuk prevent. Seperti kata pepatah “Prevention is better than Cure”.

Sebelum kita baca dengan lebih lanjut, apa kata kita dengan apa kata pengguna produk shaklee En Fahmy untuk Set Darah Tinggi ni. Ekslusif di #Aju@Vitasyopz


Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

Tekanan darah tinggi diukur mengunakan Tensimeter. Kenaikan darah tinggi ialah 140mmHg systolic (angka atas) dan 90mmHg diastolik (angka bawah). Mengikut standard WHO, tekanan normal adalah 100-140mmHg systolik dan 60-90mmHg diastolik.

WHO ( World Health Organization ) mengklasifikasikan kategori tekanan darah sebagai berikut:

Kategori Sistolik Diastolik:
Optimal < 120 < 80
Normal < 130 < 85
Normal-Tinggi 130 – 139 85 – 89
Hipertensi ringan 140 – 159 90 – 99
Hipertensi Sedang 160 – 179 100-109
Hipertensi Berat >=180 >110
(Sumber dari: http://tensimeteromronhem7203.blogspot.com/)

Faktor- faktor risiko darah tinggi disebabkan oleh:
1. Keturunan
2. Umur
3. Obesiti
4. Alkohol
5. Rokok
6. Kurang senaman
7. Pengambilan lemak, garam dan gula berlebihan
8. Stress terlampau

Darah tinggi boleh membawa kepada komplikasi Jantung dan Stroke. Ianya saling berkait rapat antara satu sama lain dan bersangkut paut dengan pembuluh darah. Bila tekanan darah semakin tinggi, maka kompilasi penyakit akan bertambah tinggi.

Pengambilan ubat- ubatan seperti Cortison, Epinefrin, Prednison, Ephedrin, ubat hormon, ubat ati-radang (anti- inflammasi) secara berterusan dapat menaikkan risiko hipertensi.

Tanda-tanda awal hipertensi/ darah tinggi bermula dari sakit kepala dari bahagian belakang kepala sewaktu bangun diwaktu pagi. Selain sakit kepala, terdapat beberapa gejala tekanan darah tinggi antaranya:
1. Keletihan
2. Bingung
3. Perut terasa Mual
4. Masalah penglihatan
5. Kulit pucat
6. Susah tidur
7. Cemas dan Gelisah
8. Palpasi Jantung tidak menentu
9. Kepala berpusing
10. Suara bedensing di telinga

Oleh itu, pesakit/penghidap tekanan darah tinggi perlu mengkontrol diet dan melakukan senaman.
Mereka ini perlu mengurangkan lemak, garam, gula dan juga makanan yang mengandungi bahan pengawet. Minumam bergas perlu dielakkan secara sepenuhnya.

Makanan ini perlu digantikan dengan sayur-sayuran, buah-buahan dan produk tenusu yang rendah lemak seperti ESP (Energizing Soy Protein), amalkan minuman air panas dan mengamalkan supplement.

Selain makanan, mereka ini perlu melakukan senaman. Senaman tidak perlu lama. Hanya cukup dengan 30 minit sahaja setiap hari. Ianya sangat penting untuk memecahkan kolesterol, lemak dan meningkatkan darah ke jantung dan menjaga jantung supaya sihat dan berfungsi sempurna.

Petua traditional vs Amalan Supplement Moden

Disini saya ingin highlight tentang petua traditional dan juga supplement moden, Tak semua orang sesuai dan boleh mengambil ubatan traditional. Ada yang sampai kembang tekak untuk minum ubat-ubatan traditional. Antara petua traditional adalah pemgambilan Garlic/ Bawang Putih.

Petua traditional
1. Makan 2 ulas bawang putih yang telah dibakar setiap hari selama seminggu.
2. Ambil 3 ulas kecil bawang putih, tumbuk dan campurkan didalam segelas air panas/air masak. Amalkan meminum air ini setiap pagi selepas sarapan selama seminggu.
   
Supplement Moden

Zaman sekarang tiada lagi yang berminat untuk mengambil bawang putih/Garlic secara traditional. Ini adalah kerana, terdapat supplement moden yang membantu anda mengambil garlic dengan senang, sedap, mudah dan cepat.

Di Shaklee terdapat supplement Garlic Complex (Bawang Putih). Garlic ini telah diekstrak daripada herba Rosemary dan SpearMint dan juga mengandungi Vitamin E. 2 biji Garlic dapat membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen. 2 biji garlic bersamaan 2 ulas Garlic/bawang putih segar.

Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan 2-4 biji Garlic dapat menurunkan darah tinggi dengan 8 point. Oleh itu pengidap tekanan darah tinggi perlu mengambil 2 biji setiap 2 -3 kali sehari.

Selain Garlic terdapat lagi supplement yang disarankan oleh Nutrisi Shaklee kepada pesakit Hipertensi:

1. Vivix
2. Omega Guard – membantu untuk melancarkan darah dan menghalang pembekuan darah serta menyingkirkan lemak
3. Vitamin E- menjaga jantung kerana kandungan selenium didalam vitamin E
4. Lecithin- mengemulsi lemak.
5. Garlic- menurunkan tekanan darah tinggi
6. E.Soy Protein- menurunkan kolesterol
7. B-Complex- untuk mengurangkan stress
8. OsteMatrix- kalsium untuk lindungi jantung dan tekanan darah tinggi
9. Vitamin C- tingkatkan sistem imunisasi
10. Phytocol- ST- menghalang kolesterol baru hendak terjadi

Untuk mendapatkan penjimatan berganda, anda boleh menjadi ahli dibawah keluarga bisness ‘Aju@VitaSyopz biz team’. Untuk mendapatkan penjimatan berganda, anda boleh menjadi ahli dibawah bisness ‘Aju@VitaSyopz biz team’. Tiada modal diperlukan, hanya pendaftaran seumur hidup sebanyak RM 65 and RM 10 untuk bisnes kits.

Dengan harga ini ada sudah boleh memulakan perniagaan secara online dan offline. Anda boleh jimat sebanyak 15% hingga ke 30% jika menjadi Ahli. Selain itu, setiap bulan anda akan menerima bonus berupa Tunai yang di bank-in ke dalam akaun anda.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang tawaran diatas, pendaftaran keahlian, mengenai produk dan juga tentang kesihatan, sila hubungi saya melalui:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *