Tips Kurangkan Tekanan Buat Bakal Pengantin

 Kurangkan Tekanan Bakal Pengantin

Cuti sekolah akan menjelang tiba tidak lama lagi.. so akan ada banyaklah kenduri kahwin.. So ini adalah sebahagian tips mengurangkan tekanan buat bakal pengantin.. 

Selamat Pengantin Baru buat semua pelayar blog nie..Disini saya nak tips kurangkan tekanan dan cara atasinya.

Antara tips-tips nya ialah:

 1. Solat adalah senaman yang paling mudah dan mujarab! Dengan solat juga apa yang terbeban dalam fikiran anda akan hilang secara naturalnya.

2. Biasanya kerisauan dan tekanan boleh mempengaruhi pola pemakanan kita. Sesetengah bakal pengantin yang mengalami kerisauan apabila persiapan tidak dapat diselesaikan dalam tempoh tertentu tertentu akan cepat merasa lapar. Secara tidak langsung, kita ingin menikmati segala jenis makanan yang ada. tentu akan menambahkan berat badan. 

3.Sebaliknya, ia menjadi satu kelebihan buat bakal pengantin jika kerisauan dan tekanan persiapan perkahwinan tergendala membuatkan kita kurang berselera untuk menyentuh makanan.

4. Buatlah sesuatu perkara dengan teratur mengikut apa yang anda inginkan. Ambil sedikit masa untuk buat jadual untuk melancarkan perjalanan hidup, diet dan majlis anda.

5. Carilah masa untuk meluangkan masa bersama sahabat, kongsi aktiviti dan minta pendapat kawan-kawan tentang persiapan anda.

6. Ambil masa pejamkan mata, dan rehatkan minda. Yakin pada diri anda boleh lakukan ia dan mampu menjalani setiap yang dirancang dengan sukses dan berjaya.

7. Urutan! Semua orang suka urutan. Ambil masa untuk pergi belai tubuh badan anda. Dengan cara ini semua aktiviti anda berjalan dengan lancar.

8. Pemakanan yang sihat. Menurut saintis, makanan yang sihat seperti bijirin dan protein boleh meningkatkan mood anda dan memberi anda tenaga yang berpanjangan untuk menangani segala-galanya yang mendatangkan sepanjang hari. Makanan yang amat berkesan untuk meredakan tekanan adalah seperti blueberry, salmon and badam. 


9. Tidur dengan cukup. Jika kitaran tidur anda cukup dan tidak mengalami masalah tidur, anda mampu menghadapi hari dengan tenang dan teratur. 

10. Elakkan perkara negatif dalam fikiran anda, perkara yang negatif mampu membuatkan mood anda ‘rosak’. Dan jika ini berlaku khuatir anda akan melakukan sesuatu oada diet anda!.  

Sources: Nur Bil 133

Cara Atasi Stress

Sebagai raja sehari, kita perlu nampak berseri-seri diatas pelamin. Jangan stress anda menguasai perjalanan majlis! Untuk mengurangkan stress, apa kata anda ambik supplement vitamin bagi megurangkan stress dan sekali gus menaikkan wajah berseri-seri anda. Senang mak andam nak touch up muka anda nanti…hehehe…

Hubungi saya melalui Whatsapp/sms/Telegram/PM 

Aju Atelier @ 012-4318211 
FB/Page: Aju Atelier 
Email: ajuatelier01@gmail.com 

Disclaimer- Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge